Wczoraj przypadkiem na kanale katosu znalazłam przepis na precle Cioci Ann i postanowiłam że dzisiaj je upiekę. Przepis nieco zmodyfikowałam
Składniki na ciasto
(na 12 precli):
- 0,5 kostki drożdży piekarskich
- 2 szkl. mleka
- 6 łyżek trzcinowego cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki stopionego masła
- 4,5 szkl. mąki
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy, zalewamy lekko ciepłym (nie gorącym bo drożdże nam nie urosną!) mlekiem (mieszamy), dodajemy cukier, sól, rozpuszczone masło (znowu mieszamy) i na końcu mąkę. Wszystko wyrabiamy i pozostawiamy ciasto do urośnięcia na ok. 1-1,5h. Warto wysmarować miskę olejem ponieważ ciasto będzie potem dobrze odchodzić.
Kiedy już nam ciasto urosło dzielimy je na pół, później te dwie połówki znowu na pół i następnie na trzy części tak żeby w sumie było 12 kawałków. Każdy kawałek rolujemy tak aby miał ok. 60cm i zawijamy według uznania może to być tradycyjny precel bądź warkocz. Akurat w tej części można wykorzystać swoją kreatywność.
Przed pieczeniem smaruję jeszcze precle zamoczonym w białku pędzlem i posypuję cukrem z cynamonem, następnie wstawiam do piekarnika na 220 stopni na maksymalnie 15 min.
Smacznego!
dagna15
o mniam, ale bym zjadła, tylko smaka robisz
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmoże po sesji znajdę trochę czasu żeby coś upiec
pozdrawiam Róża
powodzenia na sesji:) a precle polecam bo są pyszne i proste w przygotowaniu
UsuńA można wiedzieć co studiujecie Ty i Twoja kuzynka?
Usuńo matko i córko
OdpowiedzUsuńzjadłabym ;))) jak ja zasnę dziś? :)
I jak tam smakowały ?;) Kiedy przylatujesz znowu do Polski ?;> Nie udało nam się spotkać ostatnim razem :(
OdpowiedzUsuńaz zgłodniałam
OdpowiedzUsuńszkoda, ze nie mam piekarnika :(